just another day FB

Just another day at the office

Ze komt gehaast binnen met de opmerking dat ze te laat is omdat het vanmorgen thuis allemaal niet mee zat. Als ze uiteindelijk zit, voel ik haar gejaagdheid. In het kennismakingsgesprek had ze al verteld dat ze, naast haar verantwoordelijke baan, erg druk is met haar gezin. Ze heeft 3 kinderen en met name haar middelste, een puber dochter met ADHD, is tegendraads. “Ik maak me zo’n zorgen om haar” zegt ze “ze maakt toetsen niet, houdt zich niet aan afspraken en ik heb continue discussies met haar”. Ze vertelt dat dit bijvoorbeeld al begint als ze de kamer van haar dochter binnenkomt. Moeders aandacht wordt meteen naar de rommel in de kamer getrokken. Zij begint dan op te ruimen en maakt haar irritatie over de rommel duidelijk. Wederom gevolgd door een discussie met haar dochter.

Ze wil wel anders reageren, maar ze weet niet hoe ze uit deze negatieve spiraal kan komen. “Ik voel zoveel spanning tussen mij en mijn dochter” klinkt het wanhopig. Ik vraag haar hoe dit vroeger bij haar thuis was. Ze vertelt dat haar ouders haar altijd enorm aangespoord hebben om op school goede cijfers te halen. Vooral haar vader controleerde haar veel op haar schoolwerk. Ze heeft altijd veel complimenten van haar ouders gekregen over haar inzet en haar cijfers.

Ik vraag of ze wil komen staan en haar ogen te sluiten. Ik laat haar tot rust komen en haar lichamelijk ervaren wat deze rust met haar doet. Vervolgens gaan we een oefening doen waarin ze ziet en ervaart wat het effect is van haar gedag op haar dochter. Ze komt tot het besef dat ze haar dochter teveel beknelt en controleert. Waardoor haar dochter niet haar eigen keuzes leert te maken. Dan komen de tranen, zo’n moeder wil ze niet zijn. “Wat wil je wel?” vraag ik. Dat weet ze onmiddellijk “een steun zijn voor mijn dochter”. Als de sessie is afgelopen vraag ik haar wat haar nu te doen staat. Ze antwoord “mijn dochter bemoedigen in haar proces om haar éigen verantwoordelijkheden te leren nemen”. Twee weken later belt ze voor een nieuwe afspraak, het gaat al een stuk beter zegt ze. De sfeer in huis is al veranderd. Nu wil ze verdere stappen maken in haar proces om daadwerkelijk die steun te zijn voor haar dochter die ze graag wil zijn.